Sommer er lig med hvepse

De fleste danskere har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med hvepse og hvad deraf følger. Mange har ligeledes selv forsøgt at fjerne et hvepsebo og en del af disse forsøg er igennem tiden endt med faldulykker, hvepsestik, allergiske reaktioner m.v.

At få fjernet hvepse, eller rettere, et hvepsebo, koster naturligvis lidt penge, men set i lyset af risikoen for eventuelle følgeskader, anbefales det at man lige laver en form for risikovurdering inden man forsøger at fjerne et hvepsebo.

Der er naturligvis forskel på hvor hvepseboet er placeret, og er det et sted hvorfra du hurtigt kan komme væk, altså i jordhøjde, så kan man i princippet godt selv forsøge sig. Man skal dog være opmærksom på, at hvepse altid er på vagt overfor skade på deres bo, og i løbet af et splitsekund, kan himlen omkring dig være gul af gale hvepse.

Hvis du selv vil forsøge dig, så er det bedste tidspunkt efter solnedgang hvor de fleste hvepse opholder sig i hvepseboet. Hvordan man selv fjerner et hvepsebo afhænger fuldstændig af placeringen af boet, men der findes på Internettet en lang række “husmoderråd” som man kan forsøge sig med. Vi vil ikke her komme ind på disse råd, idet vi ikke ønsker at give vildledende oplysninger, og vi vil på ingen måde medvirke til eventuelle følgeskader.

Er hvepseboet placeret hvor det kræver en stige for at komme boet, så vil vi på det kraftigste fraråde selv at gå i krig med hvepsene. Risikoen for en faldulykke er stor hvis først hvepsene går til angreb og man bliver grebet af panik. For dem som ikke ved det, så kan et hvepsebo indeholde mere end 10.000 hvepse, så man skal nok tænke sig lidt om inden man går i krig med opgaven selv.
Dertil kommer, at flere og flere mennesker udvikler allergi overfor hvepsestik, og man opdager typisk først denne allergi når man bliver stukket. Den reaktion allergikere har overfor hvepsetik er øjeblikkelig hævelse af området omkring stikket, og hvis man bliver stukket i f.eks. halsregionen, kan dette naturligvis have en livstruende konsekvens. Afhængig af hvor allergisk man er overfor hvepsestik, så kan antihistaminer for det meste hjælpe, disse kan købes i håndkøb på apoteket. I mere alvorlige tilfælde, kan det være nødvendigt at bruge injektion for at slå allergien ned, og man er derfor nød til altid at have en sprøjte på sig. Kontakt derfor din læge hvis du tror du er allergisk over for hvepsestik eller som minimum have antihistaminer med dig.

Firmaer der har specialiseret sig i skadedyrsbekæmpelse kender disse risici, og træffer deres foranstaltninger herfor. De har det korrekte udstyr så de kan komme til boet med minimal risiko, ligesom de fleste af disse skadedyrsfirmaer garanterer en effektiv bekæmpelse af hvepse, de kommer med andre ord igen uden beregning såfremt ikke alle hvepse bliver udryddet første gang.

Prisen for at få fjernet et hvepsebo af en professionel afhænger af flere ting, men vi har set priser fra kr. 600 og opad. Nogle hvepsebo er placeret rigtig uhensigtsmæssigt, andre er enorm store og andre igen kræver måske afmontering af udhængsbrædder m.v., så der kan være mange faktorer der spiller ind på prisen. Man kan dog næsten altid få en fast pris på at få fjernet hvepse inden opgaven bliver udført.